Els dies 13, 14, 20 i 21 d’octubre vam implementar el projecte “Obrim portes: formació en primera persona per implementar una UHP de portes obertes”. Un projecte de sensibilització orientat a professionals sanitaris de la Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HUGTIP).

Es tracta d’una formació de quatre mòduls, on vam abordar temes com l’efecte identitari dels diagnòstics psiquiàtrics, el rol de malalt, els prejudicis més habituals a l’àmbit sanitari i els seus efectes en la vulneració de Drets Humans, l’estigma com a barrera psicosocial per a la recuperació, etc.

Una característica distintiva de la formació és que es va oferir en Primera Persona; és a dir, és una capacitació que va ser donada per les pròpies persones amb l’experiència del trastorn mental, que hem viscut una hospitalització psiquiàtrica. La importància d’aquesta inversió de rols radica en que permet aprendre tant dels conceptes que es reben com de les experiències compartides que es viuen. En aquest sentit, combina tant l’aprenentatge conceptual com l’experiència vivencial.

L’HUGTIP, fins al confinament i les restriccions per la pandèmia de la Covid-19, havia començat a desenvolupar un projecte pilot orientat a la implementació d’una UHP de Portes Obertes, amb el model SafeWards i amb Suport entre Iguals. Tot i els circumstàncies actuals, continuen treballant per implementar un model d’atenció basat en drets humans.

Aquesta activitat es va realitzar gràcies al suport d’Obertament, associació catalana de lluita contra la discriminació per motius de salut mental.

Comentarios: