Mines de Petroli

     El passat diumenge 20 de desembre,  la nostra Delegació ActivaMent Berguedà vam anar d’excursió a visitar les Mines de Petroli de Riutort (al terme municipal de Guardiola de Berguedà, nord del Berguedà).

     Aquestes són les úniques visitables a la península Ibèrica. Tenen com a tret diferencial de la resta de mines (de carbó) del Berguedà el fet que se n’extreia petroli de la roca que anaven excavant en mina i extreien a l’exterior per tal d’obtenir el petroli després d’un procés d’escalfament. Avui, després de cent anys d’inactivitat, es pot observar com encara el petroli regalima o “sua” de la roca de les parets de la mina.

     Què ens van dir des de les Mines de Petroli de Riutort:

…Fa segles que fem servir el petroli, però avui és diferent… Avui són oportunitats per a un determinat model de progrés, també desequilibris i inestabilitats d’un sistema que en depèn, és un recurs poderós amb una gran ombra d’insostenibilitat, però, per sobre de tot, és un futur incert…

Mines de Petroli 2     Més tard vam anar a visitar ràpidament Bagà i per últim vam anar a dinar a Guardiola de Berguedà.

     Aquesta excursió va formar part de les diferents excursions que fem una vegada al mes fora de les rodalies de Berga i que s’organitzen dins del Club de Senderisme i Passejades de la nostra delegació per fomentar el contacte social del nostre col·lectiu. Una activitat gratuïta i oberta a totes les persones que vulguin participar, organitzada conjuntament amb el Banc del Temps del Berguedà, el Casal d’Avis de Berga i l’Associació Tagast.

     Us anirem informant de properes sortides!

Comentarios: