Il·lustració © Sergi Balfegó

Acostumem estar carregats de prejudicis. Hi ha una gran tendència a jutjar als altres. Resulta que nosaltres sempre faríem el que cal, escolliríem la millor opció.

La vida ens planteja situacions que hem de resoldre i, de vegades, no sabem com fer-ho. Cada resposta que donem ens porta per un camí que no sabem què ens depararà.

Per això, és important tenir coratge i prendre una decisió, la que sigui. Tota indecisió no pot sinó mantenir-nos estancats, el dubte ens impedeix avançar.

Quan ens atrevim a seguir el nostre dictat, ja estem fent alguna cosa. Després veurem si hem encertat o no, però cal arriscar, encara que això ens porti a l’equívoc.

Potser, hi haurà persones al nostre voltant que posaran en dubte el nostre posicionament i diran que ells ho haurien fet d’una altra manera. No importa que ho facin, ja que és el seu punt de vista, segons les vivències que han adquirit en la seva vida. En el nostre cas, no té perquè coincidir amb les seves.

En l’instant de prendre una decisió, pot sorgir la imposició d’una altra persona per a dirigir els nostres passos cap a on ella vol, i no necessàriament nosaltres volem. Per descomptat, tot això no vol dir que no tinguem en consideració les opinions dels demés, que poden ajudar a perfilar la resposta més adequada davant la disjuntiva que se’ns mostra.

És aquí on surt a la llum l’empatia que es té cap a l’altre; és a dir, la capacitat de posar-nos a la seva pell. Davant un mateix fet no es podrà actuar de la mateixa manera, depenent de les circumstàncies que ens envolten en aquest moment.

Hi ha persones que tenen clarament desenvolupada aquesta qualitat, podent entendre el procés pel qual els altres prenen una determinada postura, sense jutjar ni pressionar i, per contra, n’hi ha els que obliden que l’altre no és una prolongació d’un i, com a tal, s’ha de respectar la seva voluntat. És important ressenyar que la persona que no té aquesta empatia mai compleix les seves promeses, per aquest mateix fet de tenir-se en compte només a sí mateixa.

D’aquesta manera, podem dir que una persona que pren les seves pròpies decisions i, per això, les regnes de la seva vida, ha fet un pas molt important en la seva autoafirmació com a individu.

Carlos Canyelles

Comentarios: