La Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya està impulsant un procés participatiu per a la incorporació dels continguts de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat, de les Nacions Unides, en l’ordenament civil català. Una reforma que suposa un pas endavant per a la reparació de la situació històrica i estructural de vulneració de drets humans en el nostre marc jurídic autonòmic per a les persones amb discapacitat, en general, i per a les persones amb discapacitat psicosocial (psiquiatritzades), en particular. La reforma ha de promoure el pas d’un marc legal de substitució de la capacitat jurídica (que algú prengui les decisions per nosaltres) a un marc de suport a la presa de decisions.
Aquest procés participatiu permet a la ciutadania fer observacions, aportacions i propostes sobre les bases de la reforma del Codi Civil de Catalunya en matèria de suport a l’exercici de la capacitat jurídica. Aquestes bases són les directrius que han d’inspirar la regulació concreta del Codi Civil de Catalunya que s’elabori a proposta de la Comissió de Codificació de Catalunya. Amb aquest procés, el Govern adquireix el compromís d’escoltar les propostes i aportacions, incorporar-les quan sigui procedent i explicar a la ciutadania les decisions preses, enriquides amb aquesta participació.
Des d’ActivaMent hem fet un total de 13 propostes, a les que pots donar el teu suport adherint-te a cadascuna d’elles. Per fer-ho, has d’entrar a la Web de la Generalitat i registrar-te (amb el teu email o amb el teu idCat).
Les adhesions es fan per proposta (cal votar-les d’una en una), i us podeu adherir a totes les que doneu el vostre suport El termini per a les votacions finalitza el 30 d’octubre. Aquestes són les nostres propostes (clicka a sobre de cadascuna per obrir-les).
Si vols conèixer la totalitat de propostes que s’han fet des de la societat civil al document amb les bases de la reforma, pots entrar a la Web de la Generalitat: propostes d’adaptació del Codi Civil de Catalunya a la CDPD.