Aquest estiu he estat a Mèxic i vaig visitar en nom de ActivaMent als nostres col·legues de SinColectivo, al seu lloc de reunions, la seu de Documenta.

SinColectivo s’ha creat recentment, té tot just sis mesos d’existéncia, són persones expertes per experiència i activistes en salut mental, drets humans, educació, art i cultura boja a Mèxic.

Vam estar xerrant llargament sobre moltes coses, entre les que van sortir dades desmoralitzadors. Per exemple, a Espanya hi ha uns 5.000 psiquiatres per als 47 milions d’habitants (estant a la cua de la Unió Europea). A Mèxic la situació no és gens millor: hi ha el mateix nombre de psiquiatres que a Espanya per a una població de gairebé el triple (124 milions d’habitants).

Hi ha diversitat d’opinions dins les nostres associacions i col·lectius pel que fa als beneficis de la psiquiatria i la medicalització (hi ha a qui li funciona i hi ha a qui no). Per això, durant la nostra trobada també parlem de “antipsiquiatria”, i de com podríem posar-nos tots d’acord per millorar l’atenció sanitària en salut mental. Hi ha qui creu que enderrocar el que hi ha i construir alguna cosa nova seria la solució; i també hi ha qui està content o contenta amb el que tenim, pel que aposta per anar adaptant a poc a poc els nostres recursos i evolucionar-cap a alguna cosa millor. Malgrat algunes diferències, el meravellós del cas és que coincidim en la necessitat de reforçar el suport mutu: de fet, vam estar escoltant-se els uns als altres i ens expliquem les nostres pròpies experiències, perquè sabem que el suport mutu ens fa més forts.

SinColectivo ha gestionat aquest estiu per primera vegada la Marxa de l’Orgull Boig a la Ciutat de Mèxic. I també han organitzat el Primer Fòrum Mexicà de Persones expertes per experiència en Salut Mental. Estan fent grans coses, només començar i des de Barcelona els desitjo el millor.

Seguirem en contacte compartint coneixements i suport. Mirarem de connectar-nos més i millor, per acompanyar-nos i seguir creixent.

Molts abraçades a Victor Lizama, Ilse Gutierrez, Oscar Mosco, Gabriela Aragón, Iván Maceda, Trini Ibarra, Felipe Orozco i Maricela Victoria.

Cristina Méndez

Comentarios: