El proper diumenge 7 d’abril ActivaMent Girona organitza una sortida cultural, proposada per la comissió d’excursions. Es tracta de la visita al poblat ibèric d’Ullastret al Baix Empordà.

El poblat ibèric del Puig de Sant Andreu d’Ullastret és el més gran de Catalunya, i actualment és considerat una autèntica ciutat. Va ser la capital de la tribu ibèrica que els autors antics van anomenar indigets.

El primer assentament que hi va haver amb continuïtat va ser un poblat d’inicis de l’edat del ferro, del darrer quart del segle VII aC, del que només es coneixen els materials arqueològics.

El primer poblat ibèric d’Ullastret data de la primera meitat del segle VI aC i en la segona meitat d’aquest segle es va fortificar amb una muralla reforçada per set grans torres. A la primera meitat del segle IV aC el poblat es va ampliar fins a triplicar gairebé la superfície emmurallada. La seva organització urbana és la pròpia d’un oppidum -poblat enturonat i fortificat-, amb carrers adaptats a les pendents i les irregularitats del sòl.

Amb l’arribada dels romans durant la Segona Guerra Púnica, es va iniciar un procés de transformació en el sistema d’ocupació i explotació econòmica del territori, conduint a l’abandonament forçat del lloc a inicis del segle II aC. En època carolíngia, a la part superior del turó, es va construir un castell del que es conserven restes de la muralla i les torres. Durant els segles XVI i XVII hi va haver una ermita dedicada a Sant Andreu i, posteriorment, una casa de pagès.

Calculem que la visita durarà unes dues hores aproximadament. Després de la sortida anirem tots plegats a fer un entrepà a la Bisbal.

És una activitat gratuïta i oberta a totes les persones que vulguin participar. Hi haurà un punt de trobada, a Fontajau, a Girona, a les 10h del matí, i un altre a les 11h davant l’entrada del poblat ibèric. És important arribar puntual als punts de trobada. El temps d’espera màxim serà de quinze minuts.

El preu de les entrades és de 4 € la tarifa general i gratuït amb el certificat de discapacitat. L’entrada inclou la visita al jaciment i al museu a més d’una audioguia individual per a cadascú.

Si estàs interessat en participar, tens de temps per apuntar-te fins al dissabte 6 d’abril (inclòs). Per confirmar la teva assistència, pots escriure a girona@activament.org o bé trucar al telèfon 618027823.

Comentarios: