El Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU és l’organisme encarregat de donar seguiment als Estats Part que han ratificat la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. És un òrgan d’experts independents que periòdicament supervisa l’aplicació d’aquest tractat a nivell internacional.
Cada quatre anys, els Estats Part presenten davant el Comitè un informe sobre els progressos realitzats en el marc de drets de les persones amb discapacitat. En els seus informes expliquen les mesures adoptades per acomplir amb les obligacions que han adquirit en ratificar la Convenció.
Entre l’11 de març i el 5 d’abril d’enguany, el Comitè revisarà l’informe presentat per 13 Estats Part, entre els quals es troba Espanya. En aquest context, el Comitè ha obert la possibilitat de participació a la societat civil, convocant a l’elaboració i presentació d’un Informe Alternatiu sobre la situació dels drets de les persones amb discapacitat.
ActivaMent i Hierbabuena, moviments associatius autogestionats per qui tenim o hem tingut una experiència “en primera persona” (persones usuàries, ex-usuàries, supervivents de la psiquiatria, persones amb problemes de salut mental, persones amb discapacitat psicosocial, persones amb diversitat mental, que pateixen diagnòstics psiquiàtrics per haver viscut experiències de patiment psíquic, etc.), ens hem reunit per redactar i presentar un informe alternatiu que és específic sobre la situació del nostre col·lectiu.
Discapacitat psicosocial i responsabilitat dels Estats Part: en què consisteix l’informe alternatiu?
Introduïm l’informe alternatiu explicant que la discapacitat psicosocial és un fenomen fluctuant estretament vinculat a múltiples vulneracions de drets humans. En moltes ocasions, aquestes vulneracions es troben tant en l’origen de la discapacitat psicosocial com en el seu desenvolupament i manteniment. Per això, és responsabilitat dels estats part protegir i assegurar el ple exercici dels Drets Humans; en tant que es tracta d’una condició necessària per a evitar la producció de la discapacitat psicosocial i també la seva cronificació. Un cop esdevinguda, és també responsabilitat dels Estats promoure una recuperació basada en l’autonomia i en el mateix respecte dels drets humans.
Per desgràcia, això no és el que generalment passa. A l’informe alternatiu descrivim diverses situacions en les que els nostres drets són vulnerats i expliquem que, moltes vegades, això es troba emparat per les lleis estatals. Exemplifiquem amb testimonis i contrastant el contingut de la Convenció amb algunes de les lleis vigents a l’Estat Espanyol. Per tancar cada un dels apartats afegim una secció de recomanacions que considerem indispensables per assegurar i protegir els nostres drets.
Prenent com a referència la Convenció, així com l’últim informe presentat per Espanya, i les recomanacions més recents de la Comissió, l’informe alternatiu discuteix el següent:
- El dret a la igualtat
- La situació de doble discriminació que viuen les dones amb discapacitat psicosocial
- El dret a la no discriminació i a la presa de consciència (sobre els nostres DDHH)
- El dret al mateix reconeixement com a persona davant la llei
- El dret a la llibertat i la seguretat de la persona
- El dret a la protecció contra la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumanes o degradants.
- El dret a la protecció de la integritat personal i la salut
- El dret a viure de forma independent i ser inclòs en la comunitat
- El dret a la privacitat
L’informe està publicat tant en castellà com en anglès a una plataforma creada pel Comitè. Es pot accedir de forma pública i gratuïta en aquest enllaç.
La comissió de redacció
La redacció de l’informe alternatiu va ser realitzada per una comissió de membres d’ActivaMent i Hierbabuena, qui de manera voluntària ens sumem a l’anàlisi de la situació dels nostres drets i al qüestionament de les justificacions legals de la seva vulneració. Entre les persones que van integrar aquesta comissió es troben: Beatriz Pérez Pérez, Tomás López Corominas, Andrea Quintana i Alemany, Cristina Aguiar Muñoz, Grècia Guzmán Martínez, Hernán María Sampietro, Laura Sicília Matas, Sol Prado i Magda Font Callejón.
Alhora, l’informe va ser redactat gràcies als valuosos testimonis que vam rebre de més de 20 persones de Catalunya, Astúries, Andalusia, Madrid, Alacant, País Basc i Galícia, qui voluntàriament van compartir experiències personals de vulneració de drets humans relacionades amb la discapacitat psicosocial i amb el predomini del model biomèdic en l’atenció a la salut mental.
Finalment, comptem amb l’assessoria legal de l’advocada Beatriz Tarancón Sánchez; amb Tina Minkowitz, advocada i presidenta del Centre pro Drets Humans d’Usuàries i Supervivents de la Psiquiatria; i amb Antonio Luís Martínez Pujalte, professor de Dret a la Universidad Miguel Hernández d’Elx, qui es van encarregar de revisar el text general i van aportar recomanacions molt importants al nostre informe.
Presentació de l’informe alternatiu a Ginebra
Les persones que tenim o hem passat per una discapacitat psicosocial som el col·lectiu amb menor representació dins el col·lectiu general de les persones amb discapacitat. Pel mateix, és molt important per a nosaltres servir-nos del marc legal que ofereix Nacions Unides, el qual entre altres coses, ens permet generar i difondre eines de defensa dels nostres drets.
Per la seva banda, Espanya va ser un dels primers països en ratificar la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, i va ser el primer a presentar el primer informe davant el Comitè. Enguany, Espanya és el primer Estat Part en presentar el segon i tercer informe sobre les mesures adoptades per fer efectiva la Convenció. A causa d’aquesta trajectòria, Espanya és reconeguda a nivell internacional com un país pioner en promoure mesures que protegeixen l’exercici dels drets del col·lectiu general de les persones amb discapacitat.
Específicament, el segon i tercer informe oficial seran revisats el 18 de març de 2019 a la seu de l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, a Ginebra, Suïssa. El mateix dia, una de les nostres companyes exposarà davant el Comitè l’informe alternatiu elaborat per ActivaMent i Hierbabuena.
L’accés a aquest esdeveniment és públic i gratuït, de manera que qualsevol persona interessada pot assistir. Per a més informació sobre aquest esdeveniment pots visitar el següent enllaç o bé, enviar un correu a activament@activament.org