Ja tenim aquí, aquest diumenge 19 de desembre, una nova edició de La Marató de TV3 dedicada a la “salut mental”. Una proposta que, en el context que vivim, podria ser de gran valor, ajudant-nos a entendre i abordar les causes psicosocials del malestar emocional i els problemes de salut mental.

Tot i això, fidels a la seva tradició de presentar-nos com a tarades a les persones psiquiatritzades, repeteixen un any més el seu discurs dels “factors genètics” que “modifiquen els mecanismes cerebrals que regulen els processos psíquics”. Esperem que no repeteixin, com el 2008, que som “una important càrrega social i econòmica”. O que no ens descriguin com a persones que “alteren enormement la vida quotidiana de la família i del seu entorn”. Cal agrair, almenys, que no hagin fet un cartell representant-nos com un monstre de dos caps, com van fer a La Marató de l’any 2000.

La fundació que hi ha darrere d’aquesta campanya busca captar diners de la societat per finançar investigació biomèdica. Ja hem explicat aquí perquè ens oposem al discurs biomèdic, reduccionista i estigmatitzant que usen amb aquest propòsit. I no és quelcom al què ens oposem només les persones boges. Aquest any l’Associació Catalana de Professionals de Salut Mental – AEN Catalunya (la més representativa del sector), va fer un manifest contra el discurs de La Marató al qual es van adherir la majoria dels col·legis professionals del sector, les entitats de professionals, de familiars i en primera persona, i diversos grups acadèmics.

Tenint en compte que des de La Marató han decidit seguir impassibles venent caritat per a les persones genèticament tarades i finançant recerca biomèdica, aquest any tindrem a les xarxes socials La Contramarató.

La Contramarató és una iniciativa que busca impulsar una campanya informativa sobre salut mental en primera persona, denunciant les violències que hi ha darrere del discurs biomèdic: ingressos involuntaris, medicació forçosa, electroxoc amb consentiment sota coerció o sense consentiment informat (desinformat), contencions mecàniques i químiques, institucionalització, etc.

La Contramarató compartirà durant tota la jornada vídeos amb històries de vida, articles en primera persona, cartells, memes i reflexions fetes per persones que han patit aquestes violències que es denuncien.

A més a més, a les 17h tindrà lloc una tertúlia que es podrà seguir per Instagram Live al canal de @marikarmenfree, on es parlarà sobre les vulneracions de drets que promou i encobreix el discurs biomèdic que hi ha darrere La Marató de TV3.

La Contramarató podrà seguir-se a través dels hashtags: #LaMaratóTV3 #LaMaratóPrimeraPersona #Contramarató #TrencaelDiscursBiomèdic, a les diferents xarxes socials (Instagram, Facebook; Twitter i Youtube). Pot participar qui vulgui, usant el seu nom propi, amb un pseudònim o de la manera que es prefereixi. I, per descomptat, pots sumar-te ajudant a difondre i a compartir tot allò que publiquin altres companyes.

Comentarios: