Organitzat per Hierbabuena i ActivaMent, en el qual parlarem sobre la reforma de la legislació espanyola per a la seva adaptació a la Convenció sobre les Drets de Persones amb Discapacitat, de l’ONU, del seu “oblit” del col·lectiu de persones amb diagnòstics psiquiàtrics i de la proposta d’esmenes de la coalició ActivaMent – Hierbabuena.
QUAN
Dimecres, 16 de desembre.
Horari: 18:30 – 20:30
QUI
Exposen:
– Tina Minkowitz
– Beatriz Tarancón
– Beatriz Pérez
Per i per a membres del col·lectiu en primera persona.
Formulari d’inscripció: https://forms.gle/hj12eFPAFtTPpf568
QUÈ
Estem davant LA gran oportunitat per aconseguir que la legislació espanyola respecti per fi els drets humans de les persones que patim diagnòstics psiquiàtrics: el projecte de llei per a la reforma que ha d’adaptar la legislació espanyola a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (CDPD) de l’ONU hi és ja al Congrés.
No obstant això, tal com està redactat ara mateix, aquest projecte de llei de reforma oblida o ignora per complet al nostre col·lectiu, i omet les Observacions i Recomanacions que el propi Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU va fer a Espanya el 2019, en relació als drets humans de les persones amb “discapacitat psicosocial” (qui patim diagnòstics psiquiàtrics).
La trobada “Per una legislació lliure de cuerdismo i un model d’atenció al patiment basat en drets humans” busca donar a conèixer aquest oblit del nostre col·lectiu en la reforma, i difondre la Proposta d’esmenes de la Coalició ActivaMent – Hierbabuena a aquest projecte de llei, els seus fonaments i el seu objectiu de transformació del model d’atenció a la “salut” “mental”.
L’objectiu últim de la trobada és aconseguir una transformació real de la nostra legislació, amb una adaptació plena i autèntica a la CDPD, per això és imprescindible que inclogui l’anomenada discapacitat psicosocial. Una legislació lliure de cuerdismo implicarà un model d’atenció al patiment psicosocial basat en els drets humans, i un reconeixement del nostre col·lectiu en primera persona que permeti avançar, també, cap a una societat i un món lliures de cuerdismo.
CONTINGUTS
> La Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat de l’ONU.
1. Introducció a la Convenció de l’ONU (i el seu paper en la legislació espanyola)
2. Aspectes fonamentals de la CDPD (en relació amb el nostre col·lectiu)
– Discapacitat psicosocial
– Capacitat jurídica universal i presa de decisions: de la substitució als suports.
– Criteris mitjançant els quals es limiten a la pràctica la capacitat jurídica, que han de desaparèixer. Criteri d’estatus, funcional i de resultat.
– Observació Gral nº7, sobre la participació de les persones amb discapacitat.
– Consentiment? lliure i informat
– Coerció, tracte inhumà, maltractament i tortura; “Contenció mecànica”, internament, i tractament forçós.
– Mandat de proporcionar suports, també no metges, per les crisis psicosocials (de “salut” “mental”).
> Informe alternatiu de la Coalició ActivaMent – Hierbabuena i recomanacions a Espanya del Comitè sobre els Drest de les Persones amb Discapacitat.
> Les esmenes de la Coalició i el projecte de llei de reforma de la legislació
> Diàleg entre les participants i assistents. Dubtes, preguntes…
PARTICIPACIÓ
La participació està reservada exclusivament a membres del col·lectiu en primera persona, amb límit de places.
S’enviarà confirmació d’inscripció i enllaç d’accés en els dies previs a la seva celebració.
La trobada estarà centrada en les nostres experiències, interessos o inquietuds, sense interferències de professionals, familiars o altres, per a què sigui un espai segur i de respecte, lliure de cuerdismo, on expressar-nos amb confiança. Per això ha de ser també un espai lliure de feixisme i d’actituds o expressions ofensives cap a qualsevol col·lectiu oprimit.
Podeu enviar preguntes per avançat per escrit, àudio o vídeo. Així mateix, durant la trobada es recolliran preguntes per escrit i, en funció de les possibilitats i del temps disponible, podria haver participacions per àudio, amb o sense vídeo segons prefereixi la persona.
Es busca en primer lloc difondre la proposta entre el col·lectiu directament afectat per l’actual legislació discriminatòria; però també pot i ha de servir per promoure el seu coneixement i enteniment per part de totes aquelles persones, grups i col·lectius susceptibles de recolzar la nostra proposta i els nostres drets: des d’altres col·lectius (activistes i no) a organitzacions de professionals de serveis públics i altres sectors que poden exercir d’aliats en els nostres objectius.
La trobada es gravarà per a la seva difusió posterior en xarxes, tant en la seva versió completa com en peces editades sobre qüestions concretes. Aquesta difusió serà oberta a la població general, la qual cosa requerirà el consentiment de les persones que apareguin en cada producte audiovisual per a la reproducció de la seva imatge i/o veu.
DOCUMENTACIÓ
– Observaciones y Recomendaciones a España del Comité de la ONU sobre los Derechos de las Personas con Discapacidad,
– Propuesta de Enmiendas de la Coalición ActivaMent – Hierbabuena al Proyecto de ley de Reforma de la legislación civil y procesal, para el ejercicio de la capacidad jurídica de las personas con discapacidad,
– CDPD y protocolo facultativo,
– Observación general núm. 7 (2018) del Comité DPD de la ONU sobre la participación de las personas con discapacidad a través de las organizaciones que las representan.