Al desembre de 2019 vam finalitzar l’execució d’un projecte de lluita contra l’estigma orientat a professionals de l’Atenció Primària, premiat per Obertament. És una iniciativa que sorgeix de la sinergia de les entitats que formen part de la comissió del Pla Local Antiestigma, adscrita a la Taula de Salut Mental i Addiccions de Granollers. Concretament, han col·laborat conjuntament CatSalut-Vallès Oriental i ActivaMent Granollers, amb el recolzament d’ActivaMent Catalunya Associació i de la resta d’entitats de la Taula.
L’objectiu era ajudar a les persones professionals a fer una reflexió sobre les idees preconcebudes i creences errònies més habituals en relació a com som les persones amb trastorn mental; idees que poden afectar a la qualitat de l’atenció. I una manera d’aconseguir-ho és que les persones amb l’experiència del trastorn mental desenvolupin el rol de formadores. L’ equip de formació, per cada sessió, va estar format per uns 4 activistes. I l’ assistència mitja va ser d’uns 15 professionals.
A continuació, imatges dels tres dies, preses pel fotògraf Francesc Ventura.
Més imatges: https://www.facebook.com/pg/activamentgranollers/photos/?tab=album&album_id=2896548697074905
El programa es va implementar en 3 Sessions de 2 hores de durada cadascuna, que van consistir en:
Una primera part de Formació Teòrica; per aprendre els conceptes bàsics en relació a l’Estigma a l’àmbit sanitari i com pot afectar la qualitat de l’atenció, amb la perspectiva de la 1ª persona. Els temes en concret han estat: com funciona l’Estigma, els prejudicis més habituals i els seus efectes, i Drets i Salut Mental.
Una segona part de Taller vivencial. A la 1a sessió vam experimentar una dinàmica grupal que acosta als professionals al que es pot sentir si s’és receptor d’estigma. A la 2a sessió vam visualitzar un parell de vídeos fets per Campus Arnau d’Escala sobre comportaments dins d’una consulta d’atenció primària.
I a les tres sessions vam tenir moments de reflexió a partir d’històries de vida reals de qui hem viscut el trastorn mental en 1ª persona.
Amb el suport de:
Amb la col·laboració de:
Taula de Salut Mental i Adiccions de Granollers