El passat dijous 25 de juny, en Assemblea General Extraordinària, es va aprovar la incorporació de l’Antifeixisme com a l’ideari de la nostra entitat.

Vivim un moment històric de repunt del feixisme, disfressat de diferents formes de supremacisme, amb un discurs que, com sempre, es construeix contra diverses minories: les dones, les persones racialitzades, les migrades, les pobres, el col·lectiu LGBTIQA+, la gent gran, les persones amb diversitat funcional (entre les quals hi som les boges) i moltes, moltes més que estan travessades per diversos eixos d’opressió. Ser antifeixista és posicionar-se contra la violència exercida cap a nosaltres. Ara, i sempre, ser antifeixista és un deure moral. Com deia un company, ser antifeixista és tan obvi com ser anti-pederàstia.

Ser antifeixista no és una opció, és una obligació. És posicionar-se en el reconeixement de la universalitat dels drets humans, és assumir el més bàsic dels seus principis, que estableix que totes les persones som iguals en dignitat i drets.

És una responsabilitat social visibilitzar i combatre el feixisme, començant pel reconeixement que està entre nosaltres i que no podem romandre passives enfront dels discursos d’odi, encara que no siguem nosaltres mateixes la seva diana. No podem caure en el parany de l’equidistància. “El feixisme no és una opinió, sinó un crim“, ens explicava Sandro Pertini. I el feixisme avança davant la inacció, davant la consideració que és una opció política vàlida.

I no, no cal pertànyer a una ideologia concreta per ser antifeixista, n’hi ha prou amb no ser feixista ni ‘fer els ulls grossos’ al feixisme. L’única condició per a ser antifeixista és no legitimar els discursos d’odi cap a les minories i els col·lectius discriminats, no acceptar com a legítim que determinats sectors de la societat tinguin més privilegis que d’altres.

I no, no renunciem a la diversitat com a valor, perquè l’antifeixisme és una manera de defensar la riquesa i valor d’aquesta diversitat. Lluitem pels drets de totes les boges, i no només pels drets de les boges blanques, europees i heteronormatives. A partir d’avui ho fem de manera explícita.

Comentarios: