El proper dilluns 21 de gener, organitzem una trobada dels moviments activistes de salut mental en primera persona amb Tina Minkowitz, advocada, supervivent i activista pels drets humans, participant en la redacció de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, de l’ONU.

Tina Minkowitz ve a Barcelona com a ponent dels seminaris organitzats per Salut Mental Catalunya sobre el dret a l’exercici de la capacitat jurídica, al Palau Macaya. Des del moviment en primera persona hem volgut aprofitar l’ocasió per tenir una trobada amb ella, destinat a intensificar les aliances i enfortir l’activisme en drets humans en el nostre col·lectiu.

Tina Minkowitz va representar a la Xarxa Mundial d’Usuaris i Supervivents de Psiquiatria (World Network of Users and Survivors of Psychiatry) en la redacció i negociació de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides (CDPD). Va traballar en el comitè directiu de l’International Disability Caucus i va ser membre del grup de redacció de 40 persones que va crear el text oficial del tractat per a la seva negociació. Se li atribueix gran part del caràcter de canvi de paradigma de la CDPD a les àrees de capacitat legal, llibertat i respecte per la integritat de la persona. Tina és advocada i una supervivent de la psiquiatria i creu en el desenvolupament de perspectives autèntiques d’usuari/supervivent en drets humans.

El llarg recorregut en l’activisme de Tina i la seva participació en la redacció de la CDPD està possibilitant, en aquest moment, un canvi de paradigma a nivell global, en la comprensió i el tracte que rebem les persones amb problemàtiques de patiment psíquic o experiències de diversitat mental, els que històricament hem estat, i seguim estant, exposades a la discriminació i a la tortura, sota el paraigua d’una atenció psiquiàtrica paternalista i deshumanitzada, que ha basat el suposat “tractament” en pràctiques de coerció, reclusió, contenció mecànica i química , sota els pilars disciplinaris i biomèdics de la “involuntarietat”, la “consciència de malaltia” i la “adherència al tractament farmacològic”.

Per a participar cal pertànyer al col·lectiu de persones usuàries o ex-usuàries de salut mental. L’esperit de la trobada és parlar des de les pròpies vivències en relació a la vulneració/vulnerabilitat dels nostres drets pel fet de tenir o haver tingut un problema de salut mental.

En aquest espai, participarem persones que ens definim a nosaltres mateixes com:

  • Usuàries o ex-usuàries
  • Supervivents de la psiquiatria
  • Persones amb diversitat mental
  • Persones diagnosticades d’un trastorn mental, etc.

Si no estàs dins d’aquests col·lectius, t’agrairíem que apoyases la trobada difonent però no assistint.

Des del 2006, amb els nous camins oberts per la CDPD, estem en un moment de ser reconeguts com a subjectes de dret i agents polítics, en lloc de com a simples objectes d’intervenció. L’activisme en Drets Humans en salut mental és una responsabilitat col·lectiva i, a un mateix temps, la major eina de transformació legislativa, de polítiques públiques i cultural de què disposem.

El dilluns 21 de gener, de 16 a 19h, a La Casa del Mar (C/ d’Albareda, 1). Una activitat gratuïta, reserva la teva plaça, inscrivint-te aquí:

Inscripció 

No hi pots faltar! Res sobre nosaltres sense nosaltres!

Comentarios: