Durant els mesos de gener i febrer hem dut a terme sis sensibilitzacions antiestigma als alumnes de 3er i 4rt d’ESO dels instituts Antoni Cumella i Celestí Bellera, respectivament.
[metaslider id=”19282″]
Institut Antoni Cumella
Aquest curs és la primera vegada que l’Institut Antoni Cumella participa en el projecte, per l’àmbit educatiu, What’s Up Com vas de salut mental?, organitzat per Obertament, aliança que lluita contra l´estigma en salut mental. Per aquest motiu, es van posar directament en contacte amb nosaltres per proporcionar-los sobretot testimoniatge de vida, local i presencial, que els pogués ampliar els conceptes sobre salut mental que van donant, tranversalment, en altres matèries com geologia, biologia, llengües, matemàtiques…
Els dies 10, 24 i 31 de gener vam realitzar les nostres xerrades testimonials a l’alumnat de 3r d´ESO. Aquí podeu llegir la descripció de la primera sessió, penjada a la web de l’escola.
L’acollida ha estat molt bona. És més, les tutores ens han informat de les valoracions finals de l’alumnat. En van parlar oralment i després van fer un escrit sobre què en pensaven. En acabat, se’ls va demanar que definissin la xerrada amb tres adjectius. Aquesta és la llista dels adjectius que més van sortir: Interessant, entenedora, xocant, especial, emotiva, útil, valenta, encoratjadora, educativa, trista, sorprenent, impactant, agradable, íntima, beneficiosa i emocionant.
Institut Celestí Bellera
La demanda d’aquest institut per fer sensibilització als tres grups de 4rt d’ESO ens va arribar a través de la Guia d’activitats i recursos per als centres educatius, de l’Ajuntament de Granollers. L’objectiu de la mateixa és oferir a les escoles i instituts de la ciutat activitats per tal d’eixamplar els recursos de què disposen i poder oferir a l’alumnat una altra visió, més àmplia del que treballen a l’aula. La nostra oferta s’emmarca en l’apartat salut mental. Es tracta d’un taller d’una hora, anomenat La salut mental de primera mà, adreçat a 3r, 4t d’ESO i Post-obligatòria.
El 5 (dos grups) i el 19 de febrer vam fer una breu part teòrica sobre el concepte de salut, estigma i què fer i on demanar ajuda si algú del nostre entorn o nosaltres mateixos ens trobem malament. Vam seguir amb una dinàmica participativa que aproxima als/les adolescents el que pot sentir una persona objecte d’estigma. Per acabar, oferim una historia de vida, el més propera possible a l’adolescència o 1a joventut.