[:ca]
El passat divendres, 29 de març de 2019, va tenir lloc la presentació de la “Proposta de protocol d’actuació entre professionals que atenen persones amb trastorn mental i advocats del torn d’ofici per procediments de modificació de capacitat” a l’ICAVIC (l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Vic) entre les 10h i les 12h.
Aquesta proposta elaborada pel Grup de Drets de la Taula de Salut Mental d’Osona, amb la participació dels membres de la subdelegació d’Osona d’ActivaMent: Rosa Rubio, Enric Vives i Dani Ferrer, treballadors socials de l’Ajuntament i del CSMA de Vic, i Osonament, és fruit de l’últim any i del consens per establir les pautes a seguir en els processos de modificació de la capacitat per part de treballadors socials i advocats.
La sessió es va desenvolupar amb gran professionalitat per part dels ponents: Toni Leiva (de l’HUV), Mayte Mayoral (Ajuntament de Vic) i Inés Barenys (Residència l’Erm de Manlleu i ponent d’Osonament).
La inclusió en el protocol de la figura de la guarda de fet i de l’assistent personal, tal i com recomana la Guia de Drets en Salut Mental, elaborada per ActivaMent per a la Federació Veus, basant-se en la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU (CDPD), va despertar molt interès i suscitar el debat entre les advocades, per la implicació que ha de tenir en compte aquestes figures jurídiques, que contempla la legislació vigent, però que comporta un canvi de la mirada sobre els procediments legals habituals, que fins ara ho tenien oblidat. En paraules de l’advocada Rosa Maria Varela, de la TSMA d’Osona, els ponents: “Han estat fantàstics, una presentació brillant!”, i que l’acte “ha estat magnífic i interessantíssim”.
El Protocol contempla, bàsicament, la facilitació entre interessat (que sería la persona a incapacitar), advocat i professional de referència en els processos de modificació de la capacitat, evitant el deteriorament de la relació entre uns i altres, l’acompanyament i la facilitació de la comprensió de l’interessat en tot el procés, i la coordinació dels professionals, junt amb la família o interessat en aquest procés. Les advocades tindrien accés al protocol de cribratge del procés i es proposen dues casuístiques entorn a dues actituds que pot prendre l’interessat, que serien la d’acord i la de no acord.
Aquest Protocol, quan entri en funcionament, si és aprovat per la Junta de l’ICAVIC, farà que s’agilitzin els processos de modificació de la capacitat. Però des d’ActivaMent hem defensat que també caldria agilitzar els processos de Recapacitació, donat que és més fàcil incapacitar que recapacitar. Des d’aquest punt de vista, encara queda molt treball per fer.
[:es]
El pasado viernes, 29 de marzo de 2019, tuvo lugar la presentación de la “Proposta de protocol d’actuació entre professionals que atenen persones amb trastorn mental i advocats del torn d’ofici per procediments de modificació de capacitat” en el ICAVIC (el Il·lustre Col·legi d’Advocats de Vic) entre las 10h y las 12h.
Esta propuesta elaborada por el Grupo de Derechos de la Taula de Salut Mental de Osona, con la participación de los miembros de la subdelegación de Osona de ActivaMent: Rosa Rubio, Enric Vives y Dani Ferrer, trabajadores sociales del Ayuntamiento y del CSMA de Vic, y Osonament, es fruto del último año y del consenso para establecer las pautas a seguir en los procesos de modificación de la capacidad por parte de trabajadores sociales y abogados.
La sesión se desarrolló con gran profesionalidad por parte de los ponentes: Toni Leiva (del HUV), Mayte Mayoral (Ajuntament de Vic) e Inés Barenys (Residència l’Erm de Manlleu y ponente de Osonament).
La inclusión en el protocolo de la figura de la guarda de hecho y del asistente personal, tal y como recomienda la Guía de Derechos en Salud Mental, elaborada por ActivaMent para la Federació Veus, basándose en la Convención sobre los Derechos de las Personas con Discapacidad de la ONU (CDPD), despertó mucho interés y suscitó el debate entre las abogadas, por la implicación que ha de tener en cuenta estas figuras jurídicas, que contempla la legislación vigente, pero que comporta un cambio de la mirada sobre los procedimientos legales habituales, que hasta ahora lo tenían olvidado. En palabras de la abogada Rosa Maria Varela, de la TSMA de Osona, los ponentes: “¡Han estado fantásticos, una presentación brillante!”, y que el acto “ha sido magnífico e interesantísimo”.
El Protocolo contempla, básicamente, la facilitación entre interesado (que sería la persona a incapacitar), abogado y profesional de referencia en los procesos de modificación de la capacidad, evitando el deterioro de la relación entre unos y otros, el acompañamiento y la facilitación de la comprensión del interesado en todo el proceso, y la coordinación de los profesionales, junto con la familia o interesado en este proceso. Las abogadas tendrían acceso al “protocolo de selección” del proceso y se proponen dos casuísticas entorno a dos actitudes que puede tomar el interesado, que serían la de acuerdo y la de no acuerdo.
Este Protocolo, cuando entre en funcionamiento, si es aprobado por la Junta del ICAVIC, hará que se agilicen los procesos de modificación de la capacidad. Pero desde ActivaMent hemos defendido que también se deberían agilizar los procesos de Recapacitación, dado que es más fácil Incapacitar que Recapacitar. Desde este punto de vista, aún queda mucho trabajo por hacer.
[:]