Granollers serà el primer municipi amb un Pla Local Antiestigma en salut mental.
El 14 de març tingué lloc la presentació pública del Pla Antiestigma a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Granollers. A continuació, teniu alguna de les imatges de l’acte que es feu coincidir amb el pas de la campanya Parla Obertament. Hi parlàren la regidora de Salut Pública, 2 representants d’Obertament, les portaveus del grup motor del Pla (ActivaMent Granollers és una d’elles, com a representant de la 1a persona) i l’alcalde Josep Mayoral.
[metaslider id=”10239″]
La Taula de Salut Mental i d’Adiccions de Granollers ha elaborat el Pla Local Antiestigma (PLA) que té l’objectiu de canviar actituds i comportaments en relació a les persones que tenen un problema de salut mental, reduir els nivells de discriminació i millorar els indicadors d’inclusió social relatius als problemes de salut mental.
El PLA s’ha redactat durant el 2017 amb la participació de diversos sectors com el propi Ajuntament, ActivaMent Granollers com associació en 1a persona, col·lectius de familiars i els serveis assistencials de salut mental (Benito Menni). Així s’ha constituït un grup motor que, després d’una fase de diagnosi, ha determinat les línies estratègiques a seguir que són:
- Assolir la implicació de les institucions publiques i privades així com de la ciutadania de Granollers en la lluita contra l’estigma i la discriminació
- Garantir l’apoderament de la primera persona com a centre del canvi
- Implementar accions de lluita contra l’estigma basades en evidencia, orientades a col·lectius prioritaris i als seus comportaments, amb voluntat de continuïtat
- Garantir un espai de coordinació i continuïtat del PLA
Per aquest any 2018 s’ha plantejat tot un seguit d’accions destacades. En aquest sentit, Granollers es declararà municipi en lluita contra l’estigma; es farà una jornada d’intercanvi d’experiències i un monogràfic; es formarà els treballadors de les biblioteques i dels centres cívics; i es faran accions comunitàries com el projecte de retrats fotogràfics.
L’elaboració del PLA compta amb l’assessorament d’Obertament, l’Associació catalana per a la lluita contra l’estigma en salut mental, en les fases de diagnòstic i d’elaboració. L’objectiu del PLA és implicar al màxim als agents locals i donar continuïtat a les accions plantejades.
L’endemà, 15-03-2018, el Pla Local Antiestigma en salut mental de Granollers va ser tema del dia del magazin Granollers Avui de Ràdio Granollers.
L’entrevista va ser amb Àngels Coma, tècnica del Servei municipal de Salut Pública (via telefònica) i Marta Jover, membre d’ActivaMent Granollers, i Jofre Dodero, membre d’Obertament. Coma i Jover són portaveus i membres del grup motor del Pla: Àudio de l’entrevista a Ràdio Granollers
Entrevista a Granollers Avui de Radio Granollers
Recull de premsa:
Granollers, primer municipi amb un pla antiestigma en salut mental. Diari Som Granollers
Granollers presenta el pla local antiestigma contra la discriminación en salut mental. Diari 9 nou
Granollers crea un pla local contra l’estigma i la salut mental. Vilaweb
Granollers crea un pla contra l’estigma i la salut mental. Canal 324 de ccma
El 80% de les persones amb trastorns mentals pateixen discriminacio. Diari Linia Vallès