Fotografia © Xavier Almirall

Fotografia © Xavier Almirall

Des del mes de setembre estem vivint a Catalunya uns fets que se surten de la nostra normalitat, tant des d’un punt de vista polític com social. Les notícies d’actualitat, les declaracions de portaveus polítics i líders de la societat civil, i les mobilitzacions socials se succeeixen setmana rere setmana. I tot això acompanyat de desenes (centenars?) de missatges de Whatsapp que ens arriben a la butxaca a qualsevol hora, en qualsevol circumstància.

Independentment del nostre posicionament polític i ideològic, com afecta aquesta situació d’excepcionalitat permanent a la nostra salut mental? No sé vosaltres, però jo em sento en estat d’alerta permanent: Tinc l’impuls d’estar constantment connectada a les notícies i a les xarxes socials, per assabentar-me de què està passant. Hi ha dies que sento irritabilitat, ansietat i fins i tot algun dia he tingut insomni…

Per tot això, després d’estar uns dies molt remoguda, he elaborat un pla d’autocura: són una sèrie d’estratègies per cuidar la meva salut mental durant aquests temps inusuals. Us he de dir que m’estan anant molt i molt bé, així és que el comparteixo amb vosaltres per si voleu agafar alguna idea per autocuidar-vos.

  • Dosificar la informació: Sembla una mesura tonta, però per a mi ha estat una de les més efectives. El fet d’estar constantment pendent de l’actualitat i les xarxes socials genera estrès i sensació d’alarma. A més, ens té enganxats i ens dificulta agafar perspectiva de la situació. Limitar l’accés a un cop o dos al dia ha reduït notablement la meva sensació de tensió i ansietat.
  • Acceptar el que sento: Adonar-me que és normal tenir reaccions físiques i emocionals davant els fets que estem vivint. Ser amable amb elles, perquè són una manera de digerir tot el que està passant.
  • Donar-me temps: Tenir paciència amb mi mateixa i no culpar-me: acceptar que és normal que un dia ho porti molt bé i al següent fatal. La situació que estem vivint ens afecta a totes, cadascuna a la seva manera.
  • Mimar-me: Forma part de reconèixer que vivim una situació social i política fora del corrent, i que per tant m’he de cuidar i mimar més del que ho faig normalment. Pot consistir a sortir a cremar adrenalina, preparar-me un berenar ben bo, llegir un bon llibre o mirar una peli sola o acompanyada… depèn del dia! ;)
  • Sortir a la natura i meditar: Per a mi és la millor manera de relaxar-me, desconnectar de les notícies i les seves tensions i retrobar la tranquil·litat, la calma, el silenci i la pau interior. També m’aporta esperança i m’ajuda a connectar amb una realitat més àmplia, més enllà de l’actualitat que estem vivint aquests dies.
  • Compartir les vivències: Explicar el que em passa a persones de confiança, demanar ajuda si em cal, i buscar el caliu de família i amics… També escoltar les seves vivències i intercanviar impressions, estratègies i cuidar-nos els uns als altres.

Com que no sabem quan de temps durarà aquesta situació, en el meu cas m’ha estat útil tenir aquest pla d’autocura i anar-lo aplicant. I a tu, com t’afecta la situació i com et cuides aquests dies?

Mariona Aragay

Comentarios: