
Sóc la Montse, de la delegació Garraf–Penedès d’ActivaMent. Des del principi de febrer, a la meva delegació fan un Taller de Clown, amb la professora Vane RiSe. Al principi no ho volia fer, però per motius d’organització em van animar a fer-lo. Us explico una historia personal on m’haig de posar “una màscara”.
En principi tenia dubtes de fer el taller de Clown, però les motivacions per participar van ser varies. Una, era per fer un taller inclusiu; és a dir, un taller amb una part del grup d’ActivaMent, però obert a la població en general, amb altres persones, per poder relacionar-me en un grup per igual. Un altre motiu, era per poder expressar les meves emocions amb el cos, sense paraules. La tercera, és per desconnectar del món, per cansada que estigui. I per a mi, la més important, perquè agafo energia renovada.
Però tinc una pega o debilitat: que quan estic cansada físicament o mentalment, ho reflecteixo amb el cos i la cara, i sembla que estigui “enfadada amb el món”. I no és així. A la vida m’he trobat gent que ho ha entès i m’ha respectat i gent que no ho ha entès; que tot i explicant-los, amablement, la meva situació, m’ha fet sentir culpable i malament.
Veig que per a mi, potser una manera més d’expressar els meus sentiments quan les paraules no em surten, és que no tots som iguals, ni estem sempre brillants, que mai sabrem quan tindrem bons moments o mals moments. I per això jo sempre intento respectar a l’altre persona.
Tinc una feina (cuido una persona gran), on cada dia m’haig de posar la màscara de Clown, perquè no puc mostrar els meus sentiments. I quan surto i em trec la màscara torno a ser jo, la Montse, amb els seus defectes i les seves virtuts. Per a mi és un alliberament, ja que no cal que faci de Clown.
El Taller m’està anant molt bé. Aconsegueixo oblidar-me de tot: perdre les pors i els prejudicis del que diran els demés. I per damunt de tot: perdre les meves pròpies pors i prejudicis, i aprendre a no tenir autoestigma.
En el taller de Clown, a més a més, hi ha unes places per a persones amb problemes de Salut Mental i la resta de places són per a la resta de la població del Garraf-Penedès. A l’inici es va decidir, entre la tallerista i les dues coordinadores d’ActivaMent, que no diríem res el primer dia de que el taller seria inclusiu; sinó que esperaríem uns dies. Quina sorpresa ens vam emportar tots els que fèiem el taller quan els que hem patit algun problema de salut mental, i els que no, ho vam explicar. Jo, personalment, em vaig sentir més entesa i recolzada quan algun dia estava més sensible de lo normal.
Montserrat Carbonell