Fotografia © Irina Santos

Fotografia © Irina Santos

Vaig a parlar-vos del que després de la Segona Guerra Mundial es va dir Aktion t4. Les persones sense problemes de salut mental ens atribueixen violència sense fi. I aquí qui pateix violència i maltractaments som nosaltres.

L’eugenèsia estava de moda. Millorar la raça a qualsevol preu. No només a l’Alemanya nazi, sinó a tot el món occidental. La supervivència del més apte, a l’Alemanya nazi havia portat al pensament de Hitler i a justificar l’infanticidi, l’eutanàsia i després al genocidi.

La ideologia era el darwinisme social. Segons els seguidors d’aquest corrent, que inicialment era minoritari, si per exemple naixien un milió de nens, estava justificat matar als set-cents mil més febles per a que l’espècie humana millorés.

D’altra banda, una persona amb problemes de salut mental, per exemple, si costava a l’estat uns diners per la seva manutenció, podia ser eliminada. El primer pas va ser l’esterilització i després l’assassinat massiu.

Hi havia gent als Estats Units que admiraven la decisió dels alemanys en favor de l’eugenèsia. I al Regne Unit també hi havia qui la defensava.

Finalment, després d’una forta campanya de propaganda, el mes de gener de 1940, va començar el genocidi. Fins al mes d’agost de 1941, entre setanta i vuitanta mil persones discapacitades físiques i mentals van anar a les cambres de gas. La posada en acció del procés va ser realitzada pels metges convençuts per d’ideologia nazi i per personal de les SS.

A Alemanya, només l’església catòlica va presentar una tèbia oposició organitzada. Només va demanar que no s’exigís als metges catòlics participar en l’operació.

Malgrat que l’operació, mentre es realitzava va fer-se secretament, va anar transcendint a l’opinió pública, i més i més gent es va oposar. El règim nazi va dir que aturava el procés, però els objectius ja estaven complerts. Malgrat aquestes declaracions, l’eliminació de persones amb disminució va continuar fins el final del nazisme.

Els que empraven les cambres de gas per l’assassinat massiu, després van treballar en l’aniquilació dels jueus d’Europa. La tècnica del genocidi es va estudiar amb nosaltres.

L’oficina de l’operació va estar ubicada a una casa confiscada als seus propietaris jueus, al carrer Tiergartenstrasse n. 4, de Berlin. I d’aquí ve Aktion t4.

No van ser només els alemanys. La França de Vichy, la França feixista, va deixar morir d’inanició a les persones amb problemes de salut mental que estaven internades en institucions. Així van morir uns milers de persones. Allò seria dantesc.

Que no ens vinguin amb què som violents. Els, entre cometes “sans”, són més violents que nosaltres.

Fèlix Rozey

Comentarios: