fira-discat     El passat dia 30 de setembre des de la Delegació Catalunya Central vam participar a la
2a Edició de la Fira Discat, a Sant Joan de Vilatorrada, un espai de referència per a professionals, entitats i administracions que treballen en l’àmbit de la discapacitat. Un esdeveniment que busca sensibilitzar a la ciutadania, i especialment al jovent, per acostar-los a la realitat de les persones amb discapacitat. La Fira va reunir més de 200 professionals del sector, centenars d’alumnes de primària i secundària i una quarantena d’empreses i entitats que treballem per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat.

     La Fira va començar amb una primera taula d’autoritats, amb Gil Ariso, l’alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Xus Segura, regidora de Benestar Social i Envelliment Actiu i Salut de l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, Meritxell Budó, vicepresidenta de la Diputació de Barcelona i responsable de l’àrea d’Atenció a les Persones, i Joan Ramon Ruiz, el director general de Protecció Social de la Generalitat. Aquesta taula va posar l’accent a la importància de que les administracions acostin la realitat de les persones amb discapacitat a la societat i la necessitat d’impulsar un procés participatiu per desenvolupar la llei de No Discriminació.

     El reconegut escriptor i periodista Màrius Serra ha protagonitzat una de les intervencions més seguides del matí. Serra ha explicat un conte en què ha repassat algunes de les vivències que va afrontar amb el seu fill Llullu, afectat de paràlisi cerebral. Màrius Serra ens va deixar una bonica reflexió: “Depèn de nosaltres canviar la mirada davant les persones amb discapacitat. Cal prendre consciència que l’única via per anar endavant i superar els obstacles de la convivència diària és cercar l’harmonia i acceptar la realitat”. Serra ha fet referència al seu llibre Quiet, en què relata l’experiència viscuda amb el seu fill, que finalment va acabar morint.

     A la jornada adreçada a professionals, Victòria Pérez i Ma Josep Caldes van oferir la conferència: Llei 13/2014 d’accessibilitat: Justificació i aplicació pràctica a la qual han exposat les claus de la nova legislació i la seva aplicació. La Mercè Jofra, cap del departament de Promoció Esportiva de l’Ajuntament de Barcelona, va presentar el programa Barcelona Esport Inclou que fomenta que la pràctica de l’activitat física es pugui fer sense límits i sense barreres. I s’ha completat el dia amb una taula d’experiències de superació de diferents col·lectius amb discapacitat, inclòs nosaltres del col·lectiu de salut mental.

     La cloenda, en clau d’humor, ha estat a càrrec d’en Marc Boxaderes, que es desplaça en cadires de rodes, qui ha relatat les seves vivències amb persones gens sensibles a la seva situació.

     Esperem tornar l’any vinent a aquest esdeveniment, tan necessari per conscienciar la població i créixer com a sector que representa els interessos de les persones amb discapacitat.

Comentarios: