Art i Salut Mental

Il·lustració © Francesc de Diego

Hola, em dic Francesc i escric el següent text per intentar transmetre com ajuden les dinàmiques positives en la recuperació, en especial la il·lustració i les arts gràfiques en general.

Es ben cert que després de situacions difícils per causa del malestar per malaltia mental el fet de poder expressar-se, de no deixar dins d’un mateix aquest malestar, aquest munt de sensacions, és de gran ajuda. Pot haver moltes maneres. Algunes importants a anomenar serien: l’escriptura, la fotografia, el teatre, etc. En el meu cas, la principal és el dibuix i la pintura.

Puc dir que el fet de plasmar les sensacions viscudes ajuda i molt no només a treure’s d’alguna manera aquests fantasmes sinó, de fet, a poder mirar-los, observar-los i també, perquè no, a que altra gent pugui entendre millor el que hem viscut. De vegades, es difícil fer entendre que ens succeeix i veure’l reflectit a nivell més artístic pot donar lloc a la comprensió i a la inclusió social. Sovint, si no s’entenen determinades situacions i circumstancies, és fàcil ser rebutjat i marcat. Fins i tot, per un mateix.

En el meu cas, una de les coses més interessants de poder plasmar en múltiples dibuixos allò viscut, és que arriba un moment que, d’alguna manera, aconsegueixo lliurar-me i poder deixar apart moltes coses molestes i turmentoses. Així mateix, poder dur a terme altres projectes pictòrics més constructius, potser agradables i, fins i tot, preciosos, ensenya que no només hi ha malestar, sinó tot un món positiu a mostrar que fins aleshores quedava apart, eclipsat per situacions difícils. Veus així que tens molt a oferir i aportar.

Pot ser que algú cregui de sí mateix que no té la valia o el talent. Però si un troba la forma més correcta d’expressar-se -com les arts gràfiques en el meu cas-, pot treballar-ho i portar endavant un munt de tasques, que d’altre manera, podrien semblar-li excessivament complicades. De fet, tot i a la mítica inspiració, si una cosa et pot fer millorar i progressar en la tasca (artística) realitzada és la constància.

En una bona recuperació, és bo recordar-ho, ajuda tot allò que pugui ser constructiu. Menjars saludables, l’esport adequat, estar amb la gent que realment et recolzi i, perquè no, a la qual recolzar si et necessiten. I el treball diari d’intentar millorar, potser amb petits però ferms passos.

Francesc de Diego

Nota: Francesc de Diego Fuertes, artista plàstic, és autor dels llibres Esquizofrènia Gràfica i Imatges, Guanyador del 1r Premi en la 5ª Edició del Premi Xarxart de la FCCSM

Comentarios: