Risc Salut Pública

     Ho hem aconseguit. Les persones amb un diagnòstic de Salut Mental ja no som un Risc per a la Salut Pública. El govern espanyol rectifica i, al menys a l’àmbit sanitari, aturen les seves polítiques discriminatòries.

     Fa unes setmanes informàvem de la proposta del Ministerio de Sanidad de considerar-nos a les persones amb un diagnòstic de salut mental com un Risc per a la Salut Pública. Proposta que era recollida en el document: “Intervención sanitaria en situaciones de riesgo para la salud pública”. En aquest text, a l’apartat 2.7, s’assenyalava al trastorn mental com una de les situacions que posarien en perill la salut de la població.

     Aquesta acusació, prejudiciosa, falsa i nociva, va moure a la protesta de tots els sectors de la salut mental, exigint la rectificació del ministeri. Fins i tot, el Sr. Boi Ruiz, Conseller de Salut de la Generalitat havia mostrat l’oposició del Govern català a la proposta i, en la mateixa línia, s’expressava la Sra. Mª José Sánchez Rubio, Consejera de Igualdad, Salud y Políticas Sociales de la Junta de Andalucía. A nivell del 3r Sector, la protesta va ser encapçalada a Espanya per la Confederación Española de Agrupaciones de Familiares y Personas con Enfermedad Mental (FEAFES) i, a nivell català, per la Federació Salut Mental Catalunya; secundada per totes les entitats de usuaris i usuàries de salut mental.

     Avui ens complau informar-vos que la FEAFES va rebre divendres passat una comunicació del Ministerio de Salud informant que “se ha eliminado el párrafo 2.7 que hacía referencia al trastorno mental como una de las situaciones que ponen en peligro la salud de la población”.

     Per a qui érem objecte directe d’aquesta discriminació, la rectificació és tot un triomf. Des d’ActivaMent, agraïm a qui han estat lluitant des de dins de la Estrategia de Salud Mental del Sistema Nacional de Salud per assolir la rectificació, en especial a Guadalupe Morales, presidenta de la Fundación Mundo Bipolar i representant de la Plataforma Española de Usuarios/as de Salud Mental.

     Tot i aquest triomf, continuem endavant la lluita contra la discriminació institucional de l’actual govern, esperant poder aturar la reforma del Codi Penal, que pretén catalogar-nos com a subjectes perillosos pel fet d’haver rebut un diagnòstic de salut mental. Continuem endavant, amb la convicció que la unió de tots els sectors de la salut Mental i la defensa organitzada dels nostres drets dóna els seus fruïts.

Comentarios: