concepte de poder (control, dominació o imposició)

Il·lustració © Sergi Balfegó

Treballar moltes hores deprimeix, segons un estudi publicat l’any passat a la revista ‘PLoS ONE’. Ja se sabia que treballar molt temps produeix trastorns psicològics i del somni, així com pèrdua de les funcions cognitives i ansietat, però a aquestes coses cal afegir també la depressió.

Després d’analitzar les condicions laborals de 2.000 persones de la Gran Bretanya, amb edats compreses entre els 35 i els 55 anys, els/les autors/es de l’estudi van arribar a la conclusió que treballar 11 hores o més incrementava més del doble la possibilitat de tenir un episodi de depressió major.

En una entrevista, Marianna Virtanen, directora de l’equip que va realitzar la investigació, explicava: “Seguim l’evolució d’aquests treballadors a través d’entrevistes al llarg de gairebé sis anys i les dades són clares. Aquells que comptaven amb jornades d’onze hores o més o que feien hores extres -en total un 16% de les persones analitzades-, tenien una ràtio de possibilitats entre 2.3 i 2.5 major de desenvolupar episodis depressius“.

A més a més, l’estudi feia un retrat robot de les persones amb més risc de caure en una depressió major a causa de l’excés de treball: Homes casats o vivint en parella, que ocupen un lloc d’alta responsabilitat o amb molta pressió i que consumeixen alcohol de forma moderada.

Per la meva banda, penso que si t’exploten laboralment fent-te treballar en excés o ets de les persones que li dediquen pràcticament tota la seva vida al treball com a font de les seves úniques satisfaccions, tens un seriós problema. Malauradament, en les actuals condicions, amb la degradació de les condicions de treball i l’augment de la pressió, no estem en la millor situació per a millorar la salut mental.

Treballar pot fins i tot ser divertit, si ens interessem sincerament en allò que fem. Però sense obsessionar-se amb la feina ni amb guanyar més diners en base a fer hores extres, la qual cosa pot ser molt problemàtic per a la salut.

És difícil en aquesta societat viure d’una forma realment saludable. El retrat que mostren en la investigació podria aplicar-se a un gran nombre de treballadors. Les necessitats econòmiques, de vegades la pressió per triomfar o una passió malsana per la feina demostren que poden tenir males conseqüències.

Crec que, a part del treball, també és important relaxar-se, jugar i relacionar-se amb la família i els amics. O dedicar-se a una afició agradable i sense tensions.

Fèlix Rozey

 

Comentarios: