només amb pastilles

Il·lustració © Sergi Balfegó

És important que les persones amb problemes de salut mental actuem de totes les formes possibles per a sentir-nos bé. No només és la medicació el remei per als nostres problemes. La medicació pot ser important a vegades. Fins i tot, vital en ocasions. Però si volem trobar-nos de la millor manera possible, hem de posar en marxa tots els nostres recursos.

Realitzar una activitat satisfactòria, ja sigui un treball, uns estudis o un voluntariat que ens realitzi d’alguna manera, és important. També ho és que tinguem relacions socials que siguin significatives per a nosaltres.

Però, per començar, és important tenir cura d’un mateix. Portar una vida el més ordenada possible, fer exercici o abandonar les addiccions crec que és bàsic per a que agafem el control de la nostra vida. Molts de nosaltres tenim problemes amb coses bàsiques, com dutxar-nos o raspallar-nos els dents. Conec persones a les que els psicòleg els diu en cada sessió que han de dutxar-se. Clar, ells ja ho saben, però no aconsegueixen mobilitzar-se per fer-ho.

Per això, crec que és important aconseguir una certa rutina agradable. Cal fer coses que ens agradin i ens facin sentir bé, i cal disciplinar-nos a nosaltres mateixos per a fer les coses que no ens agraden gaire però que hem de fer. Disciplinar-se és una paraula que té mala premsa, però crec que és bàsica per a aconseguir trobar-nos bé. Des d’anar al psicòleg quan toca, a dormir més o menys a les mateixes hores.

Jo tinc un problema amb això. De tant en tant, em passo una nit sense dormir i després em passo tres dies fins que recupero el ritme normal. I quan estic sense dormir, és molt més fàcil que tingui idees delirants i autorreferencials.

I per sobre de tot, com sempre, cal no rendir-se mai!

Fèlix Rozey

Comentarios: