
L’autoestima és un concepte del qual tots/es n’hem sentit a parlar. Però quant comences a endinsar-te dins d’ell, et trobes amb realitats que no sempre són agradables i que cal canviar si volem portar les regnes de la nostra vida.
L’autoestima és la valoració, acceptació i apreci que es té d’un mateix. Afecta tant als afectes, percepcions i sentiments com a les eines que tenim per a enfrontar-nos al món: la seguretat, la valoració de la imatge física, entre d’altres. És a dir, amb l’autoestima es posa molt en joc gran part del nostre benestar.
L’autoestima també significa com som o no capaços/es de trobar alguna cosa que ens faci sentir bé amb nosaltres mateixos/es i ens faci sentir a gust amb el món que ens envolta. Una autoestima òptima també ens ajudarà a relacionar-nos i establir relacions de qualitat d’amistat i de parella. Si ens estimem a nosaltres mateixos serem capaços d’estimar a altres persones.
Sovint, les persones que hem patit o patim un trastorn mental sabem què és tenir una autoestima baixa. Aquesta suposa més tendència a patir depressió, inseguretat, dificultat per a relacionar-se, per a expressar els propis sentiments, por al fracàs, necessitat de ser acceptats, sentiments d’inferioritat. Així, doncs, costa més expressar-se i, fins i tot, identificar que és el que està passant.
També es fa més difícil relacionar-se, tant amb gent nova com amb la gent més propera, potser perquè es creu que no es té res a dir o perquè l’estat baix d’ànim, junt amb la baixa autoestima, ho impedeixen. El sentiment de ser incapaç de fer coses, de no sentir-se acceptat socialment són altres de les característiques de la baixa autoestima.
Per altra banda, un altre concepte molt relacionat amb l’autoestima és l’autoimatge. És a dir, la valoració que fem de la nostre imatge, del nostre cos. Aquesta no sempre coincideix amb la imatge intersubjectiva o tal i com ens veuen els altres, i això genera patiment.
No donaré consells per a millorar l’autoestima perquè crec que aquests ja estan a l’abast de tothom i perquè penso que a cadascú li serveix una cosa o d‘altra, en funció de la manera de ser de cadascú i dels problemes concrets que els hi genera una baixa autoestima. Però sí que m’agradaria comentar que sempre és bo buscar l‘ajuda de la gent que t’estima.
Així, doncs, crec que la importància de l’autoestima radica en què és i en que influeix en la manera com ens veiem, com creiem que ens veuen, afecta a la relació que tenim amb nosaltres mateixos i amb els demés i amb el concepte que tenim d’individus: de ment i de cos. Cal cuidar-la!!!
Mònica Civill