Ens complau començar aquesta mena de “diari” de les activitats de la nostra entitat explicant que ActivaMent Catalunya Associació se suma a Obertament, campanya de lluita contra l’estigma i la discriminació per motius de salut mental. Obertament és una iniciativa impulsada per les institucions públiques del país: la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona. Compta amb la participació de tots els sectors de la salut mental de Catalunya: les associacions de persones afectades per un trastorn mental, la federació de familiars de persones amb trastorn mental (FECAFAMM) i tots els prestadors de serveis en salut mental: la Unió Catalana d’Hospitals (públics), Fòrum Iniciatives en Salut Mental (concertats) i el Consorci de Salut i Social de Catalunya (privat).
El passat divendres 14 de setembre sis membres d’ActivaMent vam assistir a la primera formació per capacitar-nos com a voluntaris per a portar endavant la campanya. Precisament, una de les característiques distintives i pioneres d’Obertament és que es tracta d’una campanya en 1 ª persona. És a dir, som les mateixes persones que vivim un trastorn mental i que patim discriminació per motius de salut mental qui portarem endavant la campanya, oferint la nostra veu i experiència. Començarem aquesta lluita 20 persones del col·lectiu. De les quals, 18 som persones que tenim o hem tingut un trastorn mental i altres 2 són familiars.
La formació es va realitzar en les instal·lacions de Torre Jussana, centre de servei a les associacions de l’Ajuntament de Barcelona i el Consell d’Associacions, i va estar a càrrec de Spora Consultoria Psicosocial i Tandem Social.
A més a més d’ActivaMent, també es van sumar a aquesta formació per a iniciar la campanya, entre d’altres, les següents entitats:
* Associació Sociocultural Ràdio Nikosia
* Sarau Associació d’Oci Inclusiu
* ADEMM
* Associació Emilia
* El Turó Salut Mental Associació
* Asfam Berga
A finals d’aquest mes, participarem en la propera formació. Esperem comptar amb el suport de tota la població per acabar d’una vegada amb la discriminació per motius de salut mental i per fer d’aquesta una societat més justa i inclusiva.