X

Els Nostres Projectes

A ActivaMent tenim diverses activitats i projectes propis per a respondre a les necessitats de les persones del nostre col·lectiu i per a cercar assolir els objectius bàsics de la nostra entitat. Les nostres activitats i projectes als que pots afegir-te són les següents:

La Gestió Associativa:

ActivaMent no és un servei. Per tant, la nostra missió principal no és oferir activitats i tallers. Per contra, ens definim com un Col·lectiu Actiu i ens Autogestionem. Així, totes les tasques i funcions de la nostra entitat estan portades per persones que vivim o hem viscut un trastorn mental i les fem de manera voluntària. Aleshores, a ActivaMent també pots participar de la gestió associativa apuntant-te a alguna de les seves àrees: comunicació i difusió, acollida de persones i recursos humans, arxius i bases de dades, captació de recursos i gestió econòmica, etc. Si estàs interessat en col·laborar en un àrea en la que no havies treballat abans, nosaltres t’oferirem capacitació i acompanyament al llarg de la teva formació.

Els Grups d’Ajuda Mútua (GAM):

Els Grups d’Ajuda Mútua o GAM estan orientats a totes les persones del nostre col·lectiu que vulguin trobar un espai al qual compartir les pròpies experiències de vida amb altres persones que hagin viscut o que estiguin vivint un trastorn mental. És un espai per a escoltar i ser escoltat, rebre i donar recolzament, entendre’ns i cercar entre tots i totes les millors respostes a les nostres circumstàncies vitals.

El CineFòrum:

El CineFòrum és una activitat compartida amb l’Associació Cultural Radio Nikosia i Saräu Associació d’Oci Inclusiu. Es tracta d’un projecte per a gaudir i reflexionar en torn a una sèrie de pel·lícules escollides que parlen de l’empoderament i la superació de persones que viuen amb un trastorn mental, de la institució psiquiàtrica, dels efectes negatius de l’estigma i la discriminació, de la defensa dels drets dels col·lectius marginats, de les minories actives, etc. El CineFòrum ens permet passar una estona entretinguda, al temps que aprenem com fer d’aquet un món més just i inclusiu.

Alfabetització Digital:

L’Alfabetització Digital és un projecte orientat a oferir a les persones del nostre col·lectiu la possibilitat d’aprendre a moure’s, comunicar-se i desenvolupar-se en els entorns virtuals. Als cursos ensenyem l’ús del correu electrònic, les xarxes socials, els cercadors de notícies, els fòrums virtuals, etc. En bona mesura, els nostres objectius i maneres d’entendre el moviment associatiu requereixen que tots i cadascú dels membres d’ActivaMent siguin capaces de fer oir les seves idees i puguin exercir la ciutadania activa. Actualment, les eines 2.0 són bàsiques en aquest sentit. Igualment, prenent en compte que passar per un trastorn mental pot suposar períodes en els quals hi ha dificultats per a sortir de casa, parlar en públic o establir relacions socials, les eines informàtiques ens permeten mantenir-nos comunicats i evitar l’aïllament potencial al que ens podrien portar aquests moments del nostre procés.

El Voluntariat Social:

El Voluntariat Social és un projecte pensat per a respondre tant a una necessitat de les persones del nostre col·lectiu, com a una demanda de les entitats del 3r Sector. Passar per un trastorn mental o, fins i tot, tenir un grau de discapacitat o una incapacitat legal no signifiquen, ni molt menys, que no siguem persones socialment vàlides. Des d’ActivaMent coordinem la demanda de persones voluntàries que hi ha al 3r Sector amb la necessitat de fer voluntariats que tenen moltes persones del nostre col·lectiu, orientant i acompanyant l’inici del procés.

L’Espai de Debat:

L’Espai de Debat és una activitat pensada per a reflexionar, compartir les pròpies idees i aprendre col·lectivament sobre diversos temes que afecten a les persones del nostre col·lectiu. Per exemple, el paper de la persona en el seu propi procés de recuperació, la importància de les il·lusions i les motivacions a la vida, la indústria farmacològica, les associacions de persones amb trastorn mental, el procés d’empoderament i l’exercici de la ciutadania activa, etc. A cada sessió es planteja un tema específic, algunes primeres premisses per a iniciar la reflexió i s’obre el debat per a que tots i totes puguin expressar els seus parers, crítiques i propostes.

Persones com Tu:

El projecte Persones com Tu està orientat a difondre “l’altra cara” del trastorn mental, una imatge acurada i diferent a la que ens presenten els mitjans de comunicació. Es tracta de compartir històries de vida reals de persones que, tot i viure un trastorn mental, s’han recuperat i/o han après a conviure amb els seus símptomes i porten una vida plena, autònoma i activa a la nostra societat. Són històries de superació, de creixement i aprenentatge.

A més a més, des d’ActivaMent també treballem per a recolzar altres projectes de lluita contra la discriminació. Així, oferim persones voluntàries, difusió dels seus missatges, formació i el nostre suport institucional a les campanyes:

Obertament:

Obertament és una campanya de lluita contra l’estigma i la discriminació que patim les persones del nostre col·lectiu. És una campanya impulsada per les administracions públiques de Catalunya (la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona), amb el suport econòmic de l’Obra Social la Caixa i amb la participació de tots els sectors de la salut mental. Des d’ActivaMent ens afegim a la lluita, oferint-nos com a treballadors voluntaris i brindant tots els nostres recursos per a ajudar a difondre els programes i projectes d’Obertament.

Stop Trans Pathologization:

Stop Trans Pathologization és una campanya internacional, l’objectiu de la qual és que les persones amb identitats trans i intergènere deixin de ser considerades malaltes mentals. ActivaMent som la 1ª associació de salut mental de l’Estat Espanyol que ens afegim a aquesta lluita, ja que entenem que la transsexualitat NO és un trastorn mental i que allò que genera patiment no és l’orientació sexual, sinó la discriminació i els prejudicis dels que són objecte les persones transsexuals. Des de la nostra entitat oferim recolzament a la campanya, difonent els seus missatges i participant dels seus actes de protesta.

Back to Top