X

(Català) La Foixarda, nou projecte a ActivaMent a les universitats públiques catalanes

Sorry, this entry is only available in Catalan and European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.


Ahir, dijous 28 de febrer, al Centre Cívic Vil·la Urània (Barcelona) vam celebrar una assemblea en la qual vam decidir per unanimitat que la Foixarda, entitat de salut mental en primera persona que dóna suport i vetlla pels drets dels estudiants amb discapacitat psicosocial a les universitats públiques catalanes, s’integri a ActivaMent Catalunya Associació com a projecte, tot mantenint els seus objectius fundacionals.

La nostra experiència pròpia com a estudiants universitaris amb discapacitat psicosocial i les xifres sobre la salut mental a les nostres universitats motiven aquest projecte de país:

EN L’ÀMBIT EDUCATIU

 • El 18,9% de les persones amb discapacitat psicosocial han estat discriminades per part dels professors
 • El 51,3% decideixen ocultar el seu trastorn mental als professors i el 53% als companys
 • Només el 3% dels joves amb discapacitat arriben a l’educació superior, essent el percentatge de les persones amb discapacitat psicosocial encara més baix
 • Només un 6% de les persones amb alguna discapacitat té un títol universitari a Espanya
 • 1 de cada 3 universitaris de 1r any té símptomes de salut mental diagnosticables. El trastorn més comú és la depressió major, seguit dels d’ansietat generalitzada i de pànic
 • Un 10% dels estudiants universitaris espanyols ha tingut pensaments suïcides, i més de l’1% ha realitzat una temptativa de suïcidi en els últims 12 mesos:

EN L’ÀMBIT LABORAL

 • Les persones amb discapacitat psicosocial tenim la taxa d’atur més elevada de la població general (61,9% a Catalunya l’any 2016)
 • Les persones amb discapacitat psicosocial tenim la taxa d’atur més elevada de les persones amb discapacitat (85,7% a Espanya l’any 2018)
 • El 48% de les persones amb discapacitat psicosocial amagan o haurien volgut poder amagar la seva situació a la feina (2016). D’aquestes, pràcticament 7 de cada 10 ho amaguen als seus superiors i el 52% tampoc ho han explicat als companys

Ateses aquestes xifres, els objectius principals que la Foixarda s’ha fixat són, mitjançant la col·laboració amb les universitats públiques catalanes i altres entitats catalanes de salut mental:

 • Col·laborar conjuntament amb les unitats d’atenció a l’estudiant amb discapacitats mitjançant la figura de l’agent de suport entre iguals: un exestudiant amb discapacitat psicosocial expert en salut mental i el seu circuit alhora que en la universitat perquè pugui intervenir conjuntament amb els tècnics de les unitats en l’atenció als alumnes amb discapacitat psicosocial que s’hi adrecin
 • Crear una xarxa universitària catalana de grups d’ajuda mútua (GAM)
 • Promocionar l’accés a la universitat de les persones amb discapacitat psicosocial
 • Promocionar la seva inclusió laboral com estudiants o titulats universitaris en el mercat laboral ordinari qualificat
 • Assessorar sobre els drets que tenen (gratuïtat dels estudis, assegurança escolar, adaptació acadèmica, etcètera) i sobre els recursos que les universitats els ofereixen (n’estem elaborant ja una guia) a través de les seves unitats d’atenció específica perquè puguin participar plenament en la vida universitària, ja que solen desconèixer els seus drets i els recursos dels quals disposen
 • Promoure testimonis d’estudiants o exestudiants amb discapacitat psicosocial que han passat per la seva mateixa experiència, així com xerrades de sensibilització sobre la salut mental perquè els professors i els companys en tinguin coneixement i en prenguin consciència i puguin així ajudar-los acadèmicament

El nostre nom, la Foixarda, fa referència a un conjunt de pedreres a la muntanya de Montjuïc de la ciutat de Barcelona amb què signifiquem la nostra voluntat d’esdevenir també una pedrera d’activistes formats intel·lectualment a les universitats públiques catalanes que contribueixen a transformar la realitat a Catalunya, en tots els àmbits de la vida, de les persones amb discapacitat psicosocial.

Fundada a la ciutat de Barcelona el passat mes de juny, era presidida pel lingüista i activista Hugo Rovira de Saralegui i Vergés, soci d’ActivaMent, que en serà el coordinador.

Més informació: lafoixarda@activament.org


Deixa el teu comentari

Leave a reply

Back to Top