X

(Català) Pla d’autocura per a temps excepcionals

Sorry, this entry is only available in Catalan and European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

Fotografia © Xavier Almirall

Des del mes de setembre estem vivint a Catalunya uns fets que se surten de la nostra normalitat, tant des d’un punt de vista polític com social. Les notícies d’actualitat, les declaracions de portaveus polítics i líders de la societat civil, i les mobilitzacions socials se succeeixen setmana rere setmana. I tot això acompanyat de desenes (centenars?) de missatges de Whatsapp que ens arriben a la butxaca a qualsevol hora, en qualsevol circumstància.

Independentment del nostre posicionament polític i ideològic, com afecta aquesta situació d’excepcionalitat permanent a la nostra salut mental? No sé vosaltres, però jo em sento en estat d’alerta permanent: Tinc l’impuls d’estar constantment connectada a les notícies i a les xarxes socials, per assabentar-me de què està passant. Hi ha dies que sento irritabilitat, ansietat i fins i tot algun dia he tingut insomni…

Per tot això, després d’estar uns dies molt remoguda, he elaborat un pla d’autocura: són una sèrie d’estratègies per cuidar la meva salut mental durant aquests temps inusuals. Us he de dir que m’estan anant molt i molt bé, així és que el comparteixo amb vosaltres per si voleu agafar alguna idea per autocuidar-vos.

  • Dosificar la informació: Sembla una mesura tonta, però per a mi ha estat una de les més efectives. El fet d’estar constantment pendent de l’actualitat i les xarxes socials genera estrès i sensació d’alarma. A més, ens té enganxats i ens dificulta agafar perspectiva de la situació. Limitar l’accés a un cop o dos al dia ha reduït notablement la meva sensació de tensió i ansietat.
  • Acceptar el que sento: Adonar-me que és normal tenir reaccions físiques i emocionals davant els fets que estem vivint. Ser amable amb elles, perquè són una manera de digerir tot el que està passant.
  • Donar-me temps: Tenir paciència amb mi mateixa i no culpar-me: acceptar que és normal que un dia ho porti molt bé i al següent fatal. La situació que estem vivint ens afecta a totes, cadascuna a la seva manera.
  • Mimar-me: Forma part de reconèixer que vivim una situació social i política fora del corrent, i que per tant m’he de cuidar i mimar més del que ho faig normalment. Pot consistir a sortir a cremar adrenalina, preparar-me un berenar ben bo, llegir un bon llibre o mirar una peli sola o acompanyada… depèn del dia! 😉
  • Sortir a la natura i meditar: Per a mi és la millor manera de relaxar-me, desconnectar de les notícies i les seves tensions i retrobar la tranquil·litat, la calma, el silenci i la pau interior. També m’aporta esperança i m’ajuda a connectar amb una realitat més àmplia, més enllà de l’actualitat que estem vivint aquests dies.
  • Compartir les vivències: Explicar el que em passa a persones de confiança, demanar ajuda si em cal, i buscar el caliu de família i amics… També escoltar les seves vivències i intercanviar impressions, estratègies i cuidar-nos els uns als altres.

Com que no sabem quan de temps durarà aquesta situació, en el meu cas m’ha estat útil tenir aquest pla d’autocura i anar-lo aplicant. I a tu, com t’afecta la situació i com et cuides aquests dies?

Mariona Aragay


Deixa el teu comentari

Leave a reply

Back to Top