X

(Català) De com Obertament i ActivaMent potencien la salut mental

Sorry, this entry is only available in Catalan and European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

Explicar la Salut Mental al Jovent

Il·lustració © Sergi Balfegó

Això no és un diari personal. En tot cas, és el diari d’un grupet d’activistes que som més pesadets que els joves que piquen a qualsevol casa per fer-te la vida més econòmica. I això és important. Quan tu agafes un camí, et vas trobant més gent i pots fer cada vegada més coses.

De primer, et dediques a analitzar notícies estigmatitzants en relació a la salut mental. La majoria són negatives però alguna alegria et portes. Arriba un dia que vols donar la cara i els estudiants d’institut i d’universitat t’escolten amb atenció i els hi resols dubtes. Redactar una historia de vida sobre un mateix et fa agafar confiança i t’adones de les coses en comú que t’uneixen als companys d’entitat. Però cal moure’s més. Et donen l’opció de trobar-te amb periodistes, intentar col·laborar amb ells i explicar-los quins prejudicis arrosseguen als seus textos. Ells també són sensibles a les nostres paraules, entenen que la salut mental és un tema prou important i no estan ben informats, malgrat tot. Pots establir vies de diàleg en esmorzars o fins i tot a la seu del propi mitjà de comunicació. Encara que els hi costi, es posen a la nostra pell i prometen ser més curosos a l’hora d’escriure una peça periodística.

D’acord, ja estem treballant pensant en el futur, amb futurs treballadors socials o metges. I amb els qui protagonitzen el present, com són els representants de la premsa. Són aquests els qui porten la realitat a la ciutadania en general i és aquesta la que rep els seus missatges, positius o no. Convé aleshores concedir entrevistes o anar a tertúlies. Exposar el punt de vista d’un afectat en primera persona i quan arriba aquest moment d’atreviment, de forma inevitable a les xarxes socials és on et treus per fi la careta i passes d’un grup tancat a donar a conèixer el que fas a tothom. Només una evolució així em possibilita anar a un programa de televisió a parlar d’una sèrie i, abans, tenir ànims per gravar un capítol d’aquesta mateixa sèrie per testimoniar el meu activisme. Les altres persones que han participat han hagut de sincerar-se molt més que jo. Recordar una parella del passat o retre homenatge a l’actual. Parlar de la feina, de la família, de les activitats de lleure que omplen el nostre dia i ens proporcionen satisfaccions.

Escolteu, no anem darrera de vaixells ni ens lliguem a arbres però fem unes quantes cosetes, no? I el més important és que en volem fer més i anem creixent i notem que té un sentit el nostre activisme. I com tot el que he dit fins ara és ben real, aquest article o un Blog es fa senzill d’escriure. No estem inventant un món, l’estem creant i ho estem veient. Si és la societat la que no vol sentir, s’amaga o té por, allà ells. Nosaltres, a picar pedra, a ser com formiguetes que no s’espanten ni quan plou, ni quan fa fred, ni quan les forces ens fallen.

I és ara quan comença el millor. Com Obertament no defensa els préssecs i ActivaMent les pomes, quan un és voluntari a les dues veus combinacions que no es donen ni al Camp Nou. Una entitat com ActivaMent t’ajuda a superar moments difícils amb la seva agenda d’activitats, et dóna la perspectiva d’altres persones amb la mateixa problemàtica i també estimula el teu activisme. Pot ser escrivint en aquesta web, anant a una tertúlia de ràdio o en xerrades de sensibilització a col·legis i més llocs. Ja no podem dir allò que estem súper aïllats. Som-hi, que estem fent una tasca maca, útil i sana.

David García


Deixa el teu comentari

Leave a reply

Back to Top