X

Prenem part en una Proposta de Protocol a l’ICAVIC

El passat divendres, 29 de març de 2019, va tenir lloc la presentació de la “Proposta de protocol d’actuació entre professionals que atenen persones amb trastorn mental i advocats del torn d’ofici per procediments de modificació de capacitat” a l’ICAVIC (l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Vic) entre les 10h i les 12h.

Aquesta proposta elaborada pel Grup de Drets de la Taula de Salut Mental d’Osona, amb la participació dels membres de la subdelegació d’Osona d’ActivaMent: Rosa Rubio, Enric Vives i Dani Ferrer, treballadors socials de l’Ajuntament i del CSMA de Vic, i Osonament, és fruit de l’últim any i del consens per establir les pautes a seguir en els processos de modificació de la capacitat per part de treballadors socials i advocats.

La sessió es va desenvolupar amb gran professionalitat per part dels ponents: Toni Leiva (de l’HUV), Mayte Mayoral (Ajuntament de Vic) i Inés Barenys (Residència l’Erm de Manlleu i ponent d’Osonament).

La inclusió en el protocol de la figura de la guarda de fet i de l’assistent personal, tal i com recomana la Guia de Drets en Salut Mental, elaborada per ActivaMent per a la Federació Veus, basant-se en la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU (CDPD), va despertar molt interès i suscitar el debat entre les advocades, per la implicació que ha de tenir en compte aquestes figures jurídiques, que contempla la legislació vigent, però que comporta un canvi de la mirada sobre els procediments legals habituals, que fins ara ho tenien oblidat. En paraules de l’advocada Rosa Maria Varela, de la TSMA d’Osona, els ponents: “Han estat fantàstics, una presentació brillant!”, i que l’acte “ha estat magnífic i interessantíssim”.

El Protocol contempla, bàsicament, la facilitació entre interessat (que sería la persona a incapacitar), advocat i professional de referència en els processos de modificació de la capacitat, evitant el deteriorament de la relació entre uns i altres, l’acompanyament i la facilitació de la comprensió de l’interessat en tot el procés, i la coordinació dels professionals, junt amb la família o interessat en aquest procés. Les advocades tindrien accés al protocol de cribratge del procés i es proposen dues casuístiques entorn a dues actituds que pot prendre l’interessat, que serien la d’acord i la de no acord.

Aquest Protocol, quan entri en funcionament, si és aprovat per la Junta de l’ICAVIC, farà que s’agilitzin els processos de modificació de la capacitat. Però des d’ActivaMent hem defensat que també caldria agilitzar els processos de Recapacitació, donat que és més fàcil incapacitar que recapacitar. Des d’aquest punt de vista, encara queda molt treball per fer.


Deixa el teu comentari

Leave a reply

Back to Top